Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Κοιμόμαστε πάνω σε «τρεις Αλάσκες»! - Ανεκμετάλλευτο φυσ. αέριο νότια της Κρήτης


Ενώ ο ελληνικός λαός βυθίζεται στη φτώχεια και την ανέχεια, με το –υποτιθέμενο- αβάσταχτο χρέος προς τους ξένους, οι ελληνικές κυβερνήσεις για πάνω από 20 χρόνια εγκληματικά κωφεύουν στις επίσημες Γεωλογικές Υπηρεσίες ΗΠΑ και Γαλλίας που έχουν υποδείξει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης!  Ποσότητες που αντιστοιχούν στην τριπλάσια παραγωγή της Αλάσκας και θα μπορούσαν όχι μόνο να μας απαλλάξουν από το χρέος των 250 δισ. ευρώ, αλλά και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε …Σαουδική Αραβία και ευεργέτη της Ευρώπης!  Αυτά υποστήριξε με αδιάσειστα στοιχεία χθες (11/3) το βράδυ, μιλώντας στο ΤΕΙ Καβάλας, ο Πανεπιστημιακός –και ειδικός σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης- Αντώνης Φώσκολος!

Ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης –επί δεκαετία (1975-85) ειδικός σύμβουλος για θέματα ορυκτού πλούτου των Γεν. Γραμματέων του ΟΗΕ- κάλεσε την Ελλάδα να πάψει να φέρεται ως «επαίτης» και να προχωρήσει άμεσα και τολμηρά στην αξιοποίηση του θησαυρού που κρύβεται κάτω από τα πόδια της, αναβαθμίζοντας αλματωδώς τη γεωστρατηγική της θέση.
«Η χώρα μας έχει μέλλον!  Υπάρχουν καλύτερες μέρες για την Ελλάδα, αρκεί να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο!  Μπορεί στο μέλλον η Ελλάδα να βοηθήσει την Ευρώπη και να σώσει το Ευρώ –κι όχι η Ευρώπη εμάς!..» κατέληξε στην εντυπωσιακή ομιλία του ο κ. Φώσκολος, ενώπιον του (Καβαλιώτη) υφυπουργού Υγείας Μιχ. Τιμοσίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχ. Γρανά, του Δημάρχου Καβάλας Κ. Σιμιτσή και δεκάδων επιστημόνων του ΤΕΙ Καβάλας και της μοναδικής ελληνικής πετρελαϊκής εταιρίας KAVALA OIL!
Στην εκδήλωση, που οργάνωσε το Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας, χρησιμοποιώντας χάρτες και έγγραφα διεθνών φορέων (εξειδικευμένων σε έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων) και καταξιωμένων ξένων κι Ελλήνων ειδικών, δορυφορικές απεικονίσεις και επιστημονικές αναφορές, ο Αντώνης Φώσκολος κατέδειξε τη σημασία των υδρογονανθράκων που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ υπάρχουν στην Ανατ. Μεσόγειο και τους οποίους  ήδη εκμεταλλεύεται η Αίγυπτος, ενώ με τη σύμπραξη Κύπρου – Ισραήλ έχει δρομολογηθεί η άμεση αξιοποίηση άλλου ενός μεγάλου μέρους τους.
Ο διεθνούς κύρους Έλληνας Πανεπιστημιακός προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει να ενταχθεί στη «συμμαχία» Κύπρου – Ισραήλ (που τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ) αφενός για να συμπράξει στην εκμετάλλευση του χρυσοφόρου τεραστίου κοιτάσματος φυσικού αερίου -του μεγαλύτερου που έχει ανακαλυφθεί την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως- κι αφετέρου για να προστατευθεί έναντι τυχόν διεκδικήσεων της Τουρκίας!
«Ο αγωγός «Νετανιάχου – Παπανδρέου» (όπως τον αποκαλώ εγώ) πρέπει να προχωρήσει άμεσα και θα δώσει –εκτός από το τεράστιο οικονομικό όφελος- και νέα, μεγάλη γεωστρατηγική σημασία στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Φώσκολος.  Η υστέρηση της Ελλάδας, μάλιστα, να καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της φαίνεται ότι στην πράξη έχει ξεπεραστεί με de facto αναγνώριση της ζώνης αυτής από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ –περιορίζοντας έτσι το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Εννέα λασπο-ηφαίστεια
Όπως εξήγησε ο Αντώνης Φώσκολος, στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης (και εντός της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) έχουν χαρτογραφηθεί εννέα «λασπο-ηφαίστεια», τα οποία υποδηλώνουν αδιαμφισβήτητα την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Όπου λασπο-ηφαίστειο, εκεί και υδρογονάνθρακες!  Είναι ακατάλυτος νόμος της Φυσικής αυτό!  Όπως λέμε ότι ο Ήλιος βγαίνει από την Ανατολή και δύει στη Δύση!» τόνισε με έμφαση ο Έλληνας καθηγητής, αναφέροντας ότι η Αίγυπτος –αξιοποιώντας εδώ και χρόνια πέντε μόνο λασπο-ηφαίστεια (που βρίσκονται στη δική της Α.Ο.Ζ.)- διαθέτει 2,5 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.  Η ελληνική Α.Ο.Ζ. ξεκινά μόλις 500 μέτρα από το σημείο όπου οι Αιγύπτιοι αντλούν το δικό τους φυσικό αέριο, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν έως τώρα διεξαγάγει ΟΥΤΕ ΜΙΑ έρευνα στην αντίστοιχη ελληνική ζώνη!  Στη συγκεκριμένη περιοχή («Κώνος του Νείλου» -όπως τον ονομάζουν οι γεωλόγοι) οι Αιγύπτιοι έχουν κάνει 1.800 γεωτρήσεις κι έχουν ανακαλύψει 126 κοιτάσματα.
Ο κ. Φώσκολος απηύθυνε το ερώτημα (που αναζητεί, φυσικά, απάντηση) γιατί έχει σταματήσει κάθε έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια από το 1989, τη στιγμή που η χώρα θα είχε αλλάξει πρόσωπο αν τους αξιοποιούσε όλ’ αυτά τα χρόνια!..
Κάλεσε δε την ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει να κατοχυρώσει (αγοράζοντας προς 60.000 ευρώ τη μία) έξι «γραμμές» στην Ανατ. Μεσόγειο, που έχουν ερευνηθεί κι υποδειχθεί με υψηλότατες πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων από νορβηγικά ερευνητικά σκάφη.

Με «χρυσά κουτάλια»!
«Ξέρετε ποιο κράτος αγοράζει, αυτή την εποχή της κρίσης, ελληνικά ομόλογα συστηματικά;  Η Νορβηγία! Πιστεύετε πως οι Νορβηγοί δεν ξέρουν τι κάνουν αγοράζοντας ομόλογα μιας χώρας, που υποτίθεται είναι υπό πτώχευση;  Για ψάξτε το λίγο…  Εγώ πιστεύω πως αν αγοράσουμε και ελέγξουμε αυτές τις «γραμμές», με το ελάχιστο κόστος των 360.000 ευρώ, όχι μόνο θα βγάλουμε το χρέος μας, αλλά θα φάμε και με χρυσά κουτάλια!!!» ανέφερε ο Αντώνης Φώσκολος, εντυπωσιάζοντας το ακροατήριο.
Ο  Έλληνας Πανεπιστημιακός εξήγησε ότι ο «κρυμμένος ελληνικός θησαυρός» βρίσκεται στη Λεκάνη του Ηροδότου, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ανατ. Μεσογείου και μοιράζεται γεωγραφικά μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ και Λιβάνου.  Εκεί εκτιμάται ότι κρύβονται αποθέματα υδρογονανθράκων που ισοδυναμούν με την τριπλάσια παραγωγή της Αλάσκας (περίπου 10 τρισεκατομμύρια κυβ. μέτρα –σύμφωνα με υπολογισμούς της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και της αντίστοιχης της Γαλλίας).  Η περιοχή αυτή τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αντικείμενο προσοχής όλων των διεθνών  πετρελαϊκών κολοσσών, που (όπως αποκάλυψε ο κ. Φώσκολος) έστειλαν εκπροσώπους τους τον περασμένο μήνα (23-25 Φεβρουαρίου) στο Λονδίνο σε ειδική σύσκεψη, η οποία ασχολήθηκε με την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατ. Μεσογείου.

250 δισ. ευρώ και 100.000 νέες θέσεις!
Με δεδομένο ότι Κύπριοι και Ισραηλινοί προχωρούν άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου παραγωγής και εκμετάλλευσης του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» (που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο), η Ελλάδα καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση των τεραστίων ποσοτήτων του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Οι Ισραηλινοί φοβούνται να κάνουν σταθμούς υγροποιημένου αερίου στο έδαφός τους.  (σ.σ.: για λόγους αραβικών επιθέσεων). Θα τους κάνουν στην Κύπρο!  Η Ελλάδα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την προοπτική!  Όχι μόνο αντλώντας τεράστιες ποσότητες φυσ. αερίου από το δικό της κομμάτι της Λεκάνης του Ηροδότου (νότια της Κρήτης), αλλά μετέχοντας στην περαιτέρω εκμετάλλευσή του με τον αγωγό που θα διοχετεύει το αέριο στην Ευρώπη.  Υπολογίζω πως αν η Ελλάδα αρκεστεί στο μερίδιό της (20% για τουλάχιστον τρία τρισεκατομμύρια κυβ. μέτρα) μόνο από την άντληση του φυσικού αερίου, το κέρδος της θα είναι τουλάχιστον 250 δισ. ευρώ! Το σβήσαμε το χρέος μας, δηλαδή!  Αν προχωρήσει και σε εκμετάλλευση, μάλιστα, θα δημιουργηθούν 100.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα –και «δορυφορικά» άλλες 300.000!  Θ’ αλλάξει η όψη της Ελλάδας… Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.  Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το «πουλήσει» αυτό,  ΤΩΡΑ, που είναι σε φάση σκληρών διαπραγματεύσεων για το χρέος!» είπε με έμφαση ο Έλληνας επιστήμονας.
Όπως εξήγησε ο κ. Φώσκολος, από το 2015 η Ευρώπη θα γνωρίσει πρωτόγνωρη κρίση πετρελαίου (καθώς τα παγκόσμια αποθέματα δεν θα είναι αρκετά, πλέον, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης –κυρίως από ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία), επομένως θα είναι επιτακτική η ανάγκη της στροφής στο φυσικό αέριο.  Το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον υποθαλάσσιο χώρο της, αλλά παραμένει στα …αζήτητα, λόγω της ανεξήγητης τακτικής των ελληνικών κυβερνήσεων!

Στο Δελβινάκι Ιωαννίνων
Ο Αντώνης Φώσκολος αναφέρθηκε, επίσης, σε άλλα σημεία του ελληνικού χώρου όπου υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως στην Ήπειρο (κυρίως στο Δελβινάκι Ιωαννίνων μεγέθους 30 δισ. κυβ. μέτρων –πιστοποιημένο κοίτασμα που «κατεβαίνει» από τη γειτονική Αλβανία, η οποία ήδη έχει αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα- στην Άρτα και τη Βόνιτσα), στο «Κοίτασμα Αχιλλέας» και στο «Κοίτασμα Πύρρου» -δυτικά της Κέρκυρας, στην Αδριατική-, στα Γρεβενά και, φυσικά, στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου.  Κοιτάσματα, όμως, που είναι κατά πολύ μικρότερα εκείνων της Λεκάνης του Ηροδότου, νότια της Κρήτης.
Ακόμα, απηύθυνε το ερώτημα προς τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (Δ.Ε.Π. , που τώρα έχει αντικατασταθεί από την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.), γιατί σταμάτησε τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, προ ετών!
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αντώνης Φώσκολος απάντησε σε ερωτήσεις παρευρισκομένων επιστημόνων (του ΤΕΙ Καβάλας, γεωλόγων, γεωφυσικών κ.α.), ενώ ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ανάλυση του Έλληνα πανεπιστημιακού και ανακοίνωσε στο πυκνό ακροατήριο ότι σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (από τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μανιάτη), που θα δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής συστηματικών ερευνών για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου